Od predsednika vlade pričakujemo, da bo nemudoma preveril informacije o nedopustnih pritiskih iz kabineta ministra Pogačnika na novinarje, pravobranilstvo in politike

V Liberalni akademiji smo pred dnevi že pozvali predsednika vlade Boruta Pahorja, da resno prouči odgovornost svojega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Danes pa smo povsem prepričani, da bi moral preprečiti neugodno nadaljevanje neprimernih ravnanj zadevnega ministrstva.

Za naše društvo je povsem nedopustno ravnanje kabineta imenovanega ministrstva, ki po dostopnih informacijah poskuša s piarovskimi metodami ustrahovati odgovorne urednike dnevnih časopisov in posamezne novinarje, denimo novinarko Dnevnika Tatjano Pihlar. Nezanikana posredovanja gospoda Voduška iz piarovske agencije Dialog, o čemer je ogorčeno pisal odgovorni urednik Dnevnika in drugi novinarji, jasno pričajo o pritiskih na medije, ki jih izvaja ministrstvo. Žal za zdaj ni podlage za dvom o teh pritiskih. Tako kot smo v LA opozarjali na resda hujše in bolj sistemske pritiske na novinarsko svobodo v času vlade Janeza Janše, tudi ne moremo mimo tovrstnih pojavov v okviru sedanje vlade, ki je, med drugim, pridobila naše zaupanje na podlagi zagotovil o neposeganju v medijsko avtonomijo. Ob tem opozarjamo, da se je v senzacionalistično obarvanih medijih, kar je v vsej vulgarnosti razvidno prav ob aferi bulmastifov, razpaslo poročanje globoko pod ravnijo minimalnih standardov novinarske korektnosti . V tem delu medijskega prostora gre za popolno preziranje dostojanstva človeka (ter v danem primeru dostojanstva živali), zasebnosti in novinarske etike. Toda to ne opravičuje omenjenih pritiskov!

Po poročanju TV Slovenija in drugih medijev smo lahko izvedeli, da so bili nekateri državni pravobranilci po torkovem napadu deležni klicev iz ministrovega kabineta, češ da naj spremenijo svoje uradno stališče. Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je v mikrofone jasno povedal , da so se pritiski, da »se iz te zgodbe umaknejo«, iz ministrstva in iz kabineta ministra dogajali tudi ta konec tedna.

Takšno ravnanje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano priča o nedopustnem vmešavanju v pravosodno vejo oblasti, medije in celo v opozicijsko politiko. Tudi če bi glede ravnanja ministra Pogačnika v »aferi bulmastifi« ali denimo v aferi sprejemanja škodljivega Zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov ne bilo niti najmanjše trohice suma in bi bil povsem nedolžen, je s takšnim ravnanjem ogrozil avtonomijo in suverenost državnih organov ter se nevarno vmešal v novinarsko delo. S tem pa je ogrozil pravne in demokratične standarde. Ko predsednik vlade vztraja pri tem, da ministra ne bo zamenjal, se lahko velikanska odgovornost za nedopustno početje prevali tudi na njega in celotno vlado.

Za Liberalno akademijo

Dr. Darko Štrajn