Slovenska vojska dokazuje svoje kritično mentalno stanje

V Liberalni akademiji smo osupli vpričo nedostojnega nivoja javnih očitkov, ki ga je sindikat Ministrstva za obrambo v svoji polemiki uperil proti podpisnikom Mladinine peticije glede ukinitve vojske.

Dokument z naslovom »Pismo medijem - mnenje sindikata Ministrstva za obrambo« namreč dokazuje, da podpisani predsednik, podpredsednik in trije sekretarji vsebinske pobude o alternativnih oblikah organiziranosti vojske ne razumejo kot možen izziv za razpravo, temveč ga predvsem jemljejo kot priložnost, da o podpisnikih peticije, med katere spadamo tudi številni člani Liberalne akademije, izrečejo vrsto svojih žaljivih misli.

Čeprav je mogoče razumeti sindikalno zaskrbljenost, če je artikulirana na dostojni argumentirani ravni, se nam zdi povsem nedopustna nizkotna kategorizacija skoraj 8000 posameznikov z nekom, ki sledi »uresničenju fantazij iz naslova pederastije in istospolne usmerjenosti ter sodomije«, medtem ko je argumentacija podpisnikov označena za nekaj, kar je na ravni gostilniškega prerekanja tistih ljubezenskih mojstrov, ki jim »tajne G točke niso neznanka«.

Takšen diskurz kar sam po sebi dokazuje, kdo je v resnici odkrito gostilniško navdahnjen in kakšne popularne »garažne« argumente je ob tem pripravljen uporabiti. Pismo sindikata Ministrstva za obrambo zato ponuja nesporen dodaten dokaz, kako potrebna je široka debata o reorganizaciji vojske – tj. devastirano mentalno stanje v njej in nadvse žaljivo kulturno raven, ki bo sebi ponazarja, kakšno zbirko predsodkov in diskriminatornih idej so pripravljeni gojiti v slovenski vojski tisti, ki se čutijo poklicane, da jo branijo pred javnostjo. Vojske s takim duhovnim obzorjem si ne bi smela privoščiti nobena demokratična država na svetu.

Za Liberalno akademijo

Dr. Darko Štrajn