Vabilo na podelitev nagrade Zlata ptica in Zlato Gnezdo

Vabilo

Vabimo vas na podelitev nagrade Zlata ptica in Zlato gnezdo, ki bo v ponedeljek, 10. maja 2010, ob 18. uri, v Moderni galeriji v Ljubljani.

Katere lastnosti odlikujejo letošnje nagrajence in nagrajenke nagrade »zlata ptica«?

Drznejo si spraševati neprijetna vprašanja.

Gre za takšne umetniške prakse, ki dregnejo v občutljive točke življenja, prakse, ki so na neki način brezkompromisne, ki se ne podrejajo logiki kapitala, ne težijo k splošni všečnosti, niso del globalnega spektakla in podobno. Prepričana sem celo, da bi se nagrajenke in nagrajenci strinjali s tisto Badioujevo premiso, po kateri je bolje storiti nič kakor še dodatno prispevati k invenciji formalnih načinov, da je vidno tisto, kar je imperij že prepoznal kot obstoječe.
Zato torej ni naključje, da smo za letošnje nagrajenke in nagrajence izbrali prav te umetnice in umetnike, prav te umetniške izraze. Sodobna umetnost se namreč ne zadržuje v udobni zlati kletki, temveč je hrupna, včasih neprijetna, dostikrat boleče iskrena. Posega na različna področja in povezuje različne discipline. Pojavi se iznenada ali pa nastane kot del dolgotrajnih procesov. A kot nujni imperativ potrebuje svoje lastno avtonomno polje, ki ga kulturne politike v najboljšem primeru spodbujajo, nikakor pa ne omejujejo! Tako naj kritičnost ne bo zgolj beseda brez vsakršnega pomena, temveč naj znova pridobi moč za spreminjanje sveta. Biti kritičen pa pomeni postavljati prepovedana vprašanja in dajati nedovoljene odgovore.

dr. Bojana Piškur, predsednica žirije
in članice in člani žirije: dr. Petra Čeferin (arhitektura in urbanizem),
dr. Taja Kramberger (literatura), Jurij Meden (film), mag. Katja Praznik (scenske umetnosti),
Tadej Pogačar (vizualne in intermedijske umetnosti), Brane Zorman (glasba).

Dodatne informacije: 031 364 226 (dr. Božidar Flajšman, sekretar LA)
Podatki o nagrajencih bodo objavljeni v posebnem katalogu in na spletni strani Liberalne akademije (www.libakademija-drustvo.si) v ponedeljek, 10. maja 2010.

20.4.2010