Janša podoben nekomu, ki meče atomsko bombo

Prvak opozicije in protiarbitražnih prizadevanj Janez Janša je v včerajšnji radijski oddaji napovedal, da poslanci SDS ne bodo podprli vstopa Hrvaške v EU, dokler ne bo rešeno vprašanje meje. Za to smo mu lahko hvaležni. S tem je namreč končal agonijo direktnega izmikanja priznanju, da on in stranka SDS ne podpirata vstopa Hrvaške v Evropsko unijo. Zdaj to vemo!

Ugotavljamo, da je Janša postal podoben nekomu, ki meče atomsko bombo na četo vojakov. V skladu z lastno metaforično rabo, kajti septembra 2007 je v intervjuju, dostopnem tudi na spletni strani SDS (http://www.sds.si/news/2748), izjavil naslednje:

»(Prejšnja) vlada je zagrozila s tem, da Slovenija ne bo več podpirala Hrvaške na poti v Evropsko unijo. Jaz sem dejal, da je takšna izjava nekaj podobnega, kot če bi v vojni vrgli atomsko bombo na četo vojakov, skratka, da je to pretirana reakcija, ki ne bo dobro odmevala v Evropi in dejansko ni. Zaradi tega imamo še zdaj težave, ko skušamo včasih zagovarjati verodostojnost svojih argumentov. Še vedno se to vleče.«

V Liberalni akademiji smo prepričani, da se je s tem še enkrat več zelo otipljivo razkrilo, kako šibka je verodostojnost tistih, ki vehementno nasprotujejo arbitražnemu sporazumu. Ob tem so, tako kot Janša, s tako rekoč atomsko bombo v roki pripravljeni pohoditi svoja lastna stališča, nacionalne interese, verodostojne besede in se igrati z nacionalističnimi čustvi. Na nedeljskem referendumu bomo zato še lažje glasovali za arbitražni sporazum, ker bo to obenem glas za razum, kredibilne argumente in nenazadnje kredibilne politike.

Za Liberalno akademijo

Dr. Darko Štrajn