Selekcija med novinarji in prepoved vstopa sta nedopustna praksa

V Liberalni akademiji smo ogorčeni vpričo ravnanja Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije, ki je na svojo tiskovno konferenco prepovedala vstop nekaterim novinarjem, konkretno Eleni Pečarič s spletnega medija Vest.si. Pojasnilo glavnega tajnika sveta Štefana Kušarja štejemo za eklatanten primerek nedemokratičnega razumevanja vloge medijev s strani organizacije, ki se hrani z davkoplačevalskim denarjem in ki bi morala poskrbeti, da je na ta način njeno delo na očeh celotne javnosti.

Pojasnilo tajnika, da je »Pečaričeva hotela na novinarsko konferenco vstopiti kot novinarka spletnega medija vest.si in ne kot predsednica društva« in da »tega medija glede na njihovo obravnavo invalidskih vprašanj na spletnem portalu na novinarsko konferenco niso povabili«, ne pušča nobenega dvoma. Še bolj pa dodatek k temu, kajti Kušar še pravi, da na novinarsko konferenco ne bi spustili niti ekipe Kanala A zaradi njihovega senzacionalističnega podajanja polresnic.

Smisel demokratičnega ravnanja ne more biti, da medije selekcioniraš in jim celo fizično prepoveduješ vstop, kot tudi ne, da za kriterij jemlješ svoje strinjanje z njihovim »poprejšnjim« delom ali uredniško politiko. Vse to priča o namerni in strogo premišljeni cenzuri, za katero verjamemo, da bi jo morala obsoditi naša novinarska združenja in širša javnost. Na podoben način je ta odreagirala že v primeru Jerneja Pavlina, prvega človeka vladinega komuniciranja v prejšnjem mandatu, ki je moral odstopiti zaradi razkritih navodil svojim podrejenim, naj ne komunicirajo s tednikom Mladina.

Za IO Liberalne akademije

predsednik LA