Liberalna akademija - slovesno in kritično ob slovenskem kulturnem prazniku

Fotografija: Božidar Flajšman, Arhiv LA.

Liberalna akademija je na slovenski kulturni praznik v Kinudvor pripravila projekcijo prvega slovenskega zvočnega celovečernega filma Na svoji zemlji v režiji Franceta Štiglica in po literarni predlogi Cirila Kosmača.

Ob tem so slavnostni govorniki predsednik Zveze združenj borcev in udeležencev NOB Janez Stanovnik, redni profesor na Filozofski fakulteti v Trstu dr. Jože Pirjevec in poslanec v Evropskem parlamentu Jelko Kacin razmeroma kritično ocenili trenutno dogajanje v zvezi z nedavno premiero novega filma Srce v breznu režiserja Alberta Negrina in v produkciji Rai Fiction.

Kot je poudaril Janez Stanovnik je uporaba filma kot sredstva umetniškega ustvarjanja nesprejemljiva za reinterpretacijo oziroma pristransko prikrojevanje zgodovinskih dejstev, medtem ko je Pirjevec menil, da je omenjeni film le ena od faz v dobro premišljeni italijanski politiki, ki želi prikazati povojno dogajanje kot etnično čiščenje, v katerem so bili Italijani žrtve, partizani pa njihovi neusmiljeni krvniki.

Predsednik društva Liberalna akademija dr. Darko Štrajn je pred številnim občinstvom v Kinudvor, med katerimi so bili mnogi borci in udeleženci NOB, pa tudi mag. Anton Rop, predsednik Liberalne demokracije Slovenije in drugi vidni člani, vključno s strankarskim podmladkom Mladi liberalni demokrati, opozoril, da je lahko, kot kaže zadnji primer v Italiji, film uporabljen oziroma zlorabljen kot sredstvo politične indoktrinacije in manupulacije. Javnost je ob tem spomnil tudi na to, da je Liberalna demokracija projekcijo filma Na svoji zemlji pripravila tudi, da bi obeležila ne le 60. obletnico zmage nad fašizmom, temveč pomembno obletnico v slovenskem kulturnem ustvarjanju – 100. obletnico prvega slovenskega filma.

Odzivi v medijih:
24ur.com: S filmom nad film,
RTV SLO: Milijoni gledalcev Srca v breznu, Spominjamo se velikega poeta,
Delo: Razburjena Italija, Kavelj 22,
STA/SIOL: Prešernov danSrce v breznu gledalo 10 milijonov Italijanov.

8.2.2005

Fotografije: arhiv LA