Liberalna akademija nasprotuje rušenju objekta na Metelkovi

Članice in člani Liberalne akademije - Društva za proučevanje politične demokracije in liberalizma smo z ogorčenjem sprejeli vest, da se bo po nalogu Inšpektorata RS za okolje in prostor pričelo rušenje pomembnega objekta v sklopu AKC Metelkova mesto. Poudarjamo, da je celotna lokacija Metelkova mesta eno od najpomembnejših prizorišč tako imenovane alternativne kulture v Sloveniji. Podobno kot v drugih mestih v Evropi, tudi v našem primeru določenih problemov, ki jih lahko ugotovijo nadzorne službe, ne kaže reševati na tak drastičen in radikalen način. V Liberalni akademiji verjamemo, da je mogoče ob sodelovanju vseh vpletenih strani, tudi umetnikov in drugih akterjev, ki so-ustvarjajo Metelkova mesto, poiskati rešitev, ki bi zagotovila obstoj edinega tovrstnega mestnega središča alternativne kulture. Poskus reševanja problematike AKC Metelkova mesto brez iskanja konstruktivnih rešitev kaže na temeljno nerazumevanje kulturnega, umetniškega in strokovnega pluralizma in njegove vloge v sodobnih demokracijah. Takšen poskus je očitno izraz nestrpnosti aktualne vlade do drugačnost, ki jo predstavlja AKC Metelkova mesto.

dr. Darko Štrajn
Predsednik Liberalne akademije