Sporočilo za javnost: LA podpira pobudo Stranke mladih Slovenije za razpis referenduma proti ukinitvi protikorupcijske komisije

Članice in člani Liberalne akademije smo prepričani, da je pobuda za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o ukinitvi protikorupcijske komisije, ki jo je vložila Stranka mladih Slovenije, legitimna in utemeljena. Za nadaljnje delo Komisije za preprečevanje korupcije obstajajo tehtni strokovni in moralni razlogi, zato v Liberalni akademiji takšno referendumsko pobudo podpiramo in hkrati pozivamo državljanke in državljane, da s svojimi podpisi omogočijo izvedbo referenduma in s tem preprečijo neargumentiran poskus njene ukinitve.

Vladajoča koalicija je s tem, ko je brez zadržkov podprla predlog Slovenske nacionalne stranke za ukinitev te neodvisne, nestrankarske in strokovne komisije, pokazala, da jo je skrb za preprečevanje in pregon pojavov korupcije in klientelizma minila takoj, ko je prišla na oblast. Da bi prikrila to dejstvo, je obenem podprla ustanovitev politične, parlamentarne komisije z drugačnimi pristojnostmi in po svoji meri, ki v nobenem primeru ne more biti in ne bo niti strokovna niti neodvisna.

Šele zdaj postaja jasno, da je vladajoči koaliciji prenapeto prikazovanje Slovenije kot skorumpirane države ustrezalo le v opoziciji, zdaj pa ji je, nasprotno, obstoj neodvisnega nadzornega organa, namenjenega predvsem preventivnemu delu na področju boja proti korupciji in klientelizmu, očitno zelo v napoto. Tudi mnoga strokovna priporočila uglednih mednarodnih organizacij potrjujejo, da bi ukinitev te komisije privedla do občutnega poslabšanja podobe Slovenije v mednarodni skupnosti.

V Liberalni akademiji bomo pozorno spremljali dogajanja v zvezi z omenjeno referendumsko pobudo in skušali tudi po svojih močeh prispevati k opozarjanju na pojave korupcije v Sloveniji. Z arogantnim ukinjanjem takšnih in podobnih organov v režiji vladajoče koalicije se bo namreč nadzor nad njo moral preseliti v medije in civilno družbo, saj je malo verjetno, da bi kar politika sama uspešno in nepristransko izvajala tovrstno kontrolo.

Lep pozdrav,

dr. Darko Štrajn