Katarina Stegnar

Zlatoptičnica
Katarina Stegnar

Katarina Stegnar je igralka in plesalka, ki je s svojim umetniškim delom globoko zaznamovala slovensko scensko umetnost v zadnjih letih. Kot plesalka je sodelovala s skupinama Betontanc in Fourklor, kot igralka pa med drugim v raziskovalnih in konceptualnih gledaliških projektih Sebastijana Horvata, Emila Hrvatina in Bojana Jablanovca. S svojimi številnimi vlogami je postala ena najvidnejših so-ustvarjalk sodobne slovenske scenske umetnosti, njeno umetniško delo pa je vedno zavezano konceptualni doslednosti, raziskovanju in inovativnim načinom uprizarjanja. Katarina Stegnar je igralka, performerka, plesalka, izzvajalka, ustvarjalka, umetnica torej, ki zelo dobro pozna širino in zahtevnost raziskovalnega in eksperimentalnega umetniškega dela. Aktivno so-ustvarja sodobne scenske predstave ter s prespraševanjem gledališkega in plesnega medija odpira nove poglede na vlogo igralca in meje gledališke igre same. Zanjo je vsak umetniški projekt celosten avtorski izziv, pri tem pa se nobena ustvarjalna pot ne zdi nemogoča. V njenih vlogah je moč začutiti globoko predanost raziskovalnemu umetniškemu delu, prehajanje meja že znanega, dosledno vztrajanje pri drugačnih in novih oblikah uprizarjanja, ki jih udejanja z umetniško senzibilnostjo in konceptualnim premislekom hkrati. Katarina Stegnar je vsekakor ena najbolj eksperimentalnih in inovativnih igralk v sodobnem slovenskem gledališču, za katero v umetnosti in gledališču ne obstaja nikakršna samoumevna senzibilnost ali nekaj, o čemer bi si ne bilo mogoče zastaviti še enega vprašanja.

[Zlatoptičnice in Zlatoptičniki 2005]