Kino Otok - Isola Cinema

Zlato gnezdo
Kino Otok-Isola Cinema

Film s svojim izjemno širokim poljem delovanja in dojemanja že ves čas svojega obstoja niha med umetniško formo in donosnim poslom. »Biznis« žal le redkokdaj deluje v prid izobraževanja o filmu in širjenja filmske kulture. Dandanes je zato postalo neprimerno, še več, skoraj sramotno, razmišljati o filmski umetnosti in kulturi onkraj tržnih imperativov.

Kljub temu pa se na slovenskem zemljevidu vsako leto pojavijo filmska umetniška dela in iniciative, ki kljubujejo splošno razširjeni usmeritvi in dokazujejo, da obstajajo filmu predani posamezniki, ki onkraj »denarja, sveta vladarja« delujejo v prid filmske umetnosti in kulture.
Ena izmed takih iniciativ je tudi mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema. Zdaj že dve leti zapored pogumno in nesebično zaznamuje slovenski filmski prostor in zapolnjuje marsikatero vrzel v prikazovanju, gledanju in obravnavi filma. S svojo programsko zasnovo uspešno krpa luknje, ki so nastale zaradi splošne komercializacije filmske ponudbe pri nas. Tako je na tem festivalu mogoče spoznati kinematografije, ki so sicer popolnoma odsotne z naših sporedov, čeprav so kakovostne in nadvse dragocene za razvoj filma.

Festivalska ekipa (mimogrede, po večini jo sestavlja tako imenovana »prostovoljska brigada«) je zdaj že dvakrat zapored poskrbela za raznovrsten spored filmov, ki jih drugače na velikem platnu pri nas ne bi mogli videti, filmov, ki po svetu ne podirajo blagajniških rekordov, kljub temu pa z vsako projekcijo pišejo zgodovino filma. Spored je resnično raznovrsten; zastopani niso zgolj filmi iz tako imenovanih »eksotičnih« dežel, ogledamo si lahko tudi kak ameriški, sicer nemainstreamovski film. Namesto velikega števila filmov festival v ospredje postavlja kakovost njihove predstavitve in neposreden stik z avtorji gostujočih filmov (med njimi najdemo velika imena filma, tudi kakega canskega nagrajenca), saj so ti »zaljubljencem v film« na voljo vse festivalske dni. Organizatorji tako na prav vsakem festivalskem prizorišču ustvarijo kontekst, prežet s Filmom: gledanjem, dojemanjem in obravnavanjem filma.

Festival je pomemben otok na slovenskem filmskem zemljevidu. In – kakšna sreča! – ni edini.

[spletna stran nagrajenca]

[Zlatoptičnice in Zlatoptičniki 2005]